Om het handelen van de leraar in de klas te verbeteren is het geven van feedback belangrijk. In combinatie met een elektronisch oortje maakt de Ear Coach app het mogelijk om een leraar tijdens een onderwijsactiviteit feedback te geven. We noemen dit real time coachen. Dit kan een aanvulling zijn op traditionele coachgesprekken die meestal na afloop van een onderwijsactiviteit plaatsvinden.

in het kort

Via de Ear Coach tikt de coach op een tablet of smartphone korte feedbackberichten in de vorm van sleutelwoorden in. De Ear Coach zet die om in audioberichten en stuurt ze draadloos door naar het elektronisch oortje dat de leraar (in opleiding) tijdens de onderwijsactiviteit draagt. Vooraf hebben coach en leraar afspraken gemaakt over aandachtspunten waarop gecoacht wordt. Na afloop blikken beiden in een nagesprek terug op de coachsessie.

In opleidings- en professionaliseringstrajecten voor leraren staat real time coachen met een elektronisch oortje en onderzoek daarnaar internationaal al veertig jaar in de belangstelling. Deze vorm van coaching heeft in tegenstelling tot de sport- en mediasector zijn weg naar de onderwijspraktijk nog nauwelijks gevonden. Sinds de komst van smartphones en tablets is real time coaching op een gebruiksvriendelijke manier ook beschikbaar voor het opleiden en begeleiden van leraren.

Een leraar heeft in de klas veel aandachtspunten tegelijk en vaak geen tijd om over alle acties na te denken: Wat is de volgende activiteit? Heeft iedereen het begrepen? Hoe reageer ik op ongewenst gedrag? Kan ik het nog anders uitleggen? Ik moet niet vergeten leerlingen te complimenteren! Ik moet de tijd in de gaten houden! Wie krijgt de beurt? Wie doet er eigenlijk nog mee? Uit onderzoek blijkt dat real time coaching kan helpen om onderwijsgedrag van leraren tijdens een onderwijsactiviteit te beïnvloeden.

aanschaf elektronisch oortje

Om de Ear Coach te kunnen gebruiken moet de gebruiker zelf een ‘elektronisch oortje’ aanschaffen.

  • Dit oortje wordt via bluetooth draadloos verbonden met het mobiele apparaat waar de Ear Coach op is geïnstalleerd.
  • Oortjes zijn in elektronica- en computer-(web)winkels verkrijgbaar in verschillende kwaliteitsklassen (class 1, class 2, en class 3). Voor gebruik binnen een afstand van 10 meter voldoet een oortje van class 2.
  • Voor een probleemloze verbinding in grotere ruimtes dient een oortje in ‘class 1’ te worden aangeschaft. Vraag bij de leverancier na of het oortje compatible is met het door de coach gebruikte mobiele apparaat.

“Via de Ear Coach heeft mijn begeleider me geholpen om alerter te reageren op ongewenst leerlinggedrag. ”

beginnend leraar

De app is in opdracht van de Academische Opleidingsschool Limburg (AOSL) bedacht en ontwikkeld door opleiders en onderzoekers van het lectoraat ‘Integratief Opleiden & Boundary Crossing’ van Fontys Lerarenopleiding Sittard (Maurice Smeets en Frank Crasborn) en de Open Universiteit (Karel Kreijns en Kamakshi Rajagopal).

contact

Voor vragen over deze app kunt u mailen naar
 info@earcoach.nl

download de app

Copyright © 2018 Lectoraat Fontys Lerarenopleiding Sittard en Welten Instituut Open Universiteit